Onderhoud schapenvachten en koeienhuiden

Hoe kan ik mijn schapenvacht onderhouden?                                                        

Hieronder een aantal tips om de vachten te onderhouden zodat u er nog jarenlang plezier van zult hebben.

In principe hebben schapenvachten weinig onderhoud nodig aangezien wol en leer van nature zelfreinigend is en de meeste stoffen van nature afbreken.
Regelmatig uitkloppen met de hand of mattenklopper is bij normaal gebruik voldoende om jarenlang plezier te hebben van uw vacht.
Ook kunt u de vacht af en toe buiten hangen om te luchten of als het gesneeuwd heeft met de wolkant even in (15 tot 30 minuten) de sneeuw leggen en daarna uitkloppen.

Gelieve de vacht niet te wassen.
Heeft  u een natte vlek in de vacht gekregen kunt u deze met een droge doek of keuken papier droog deppen. Is de vlek eenmaal droog dan kunt u met een vochtige doek voorzichtig verwijderen. Eventueel kunt u hierbij een beetje groene zeep gebruiken.
Ook kunt u met de stofzuiger mond de opgedroogde resten opzuigen.

Is de vacht nat geworden omdat u hem bijvoorbeeld bent vergeten binnen te halen en het is gaan regenen, droog deze dan niet over de verwarming, droger of in direct zonlicht. Hiermee beschadigt u de vacht. Droog de vacht gewoon op kamertemperatuur. Het makkelijkste is op een droogrek zodat hij vrij kan hangen en u hem kan draaien. Het kan als de vacht erg nat is enkele dagen duren voordat hij droog is. Rek de vacht regelmatig even op om de soepelheid te behouden.

Om de vacht mooi te houden kunt u hem af en toe borstelen. Gebruik hiervoor een hondenborstel zonder knopjes op de uiteinden, hiermee trekt u namelijk de vacht uit de huid. Deze borstels hebben wij tevens te koop in onze webshop.

Sommige van onze vachten ruiken nog een beetje.
Dit is de lanoline ( vet) in de vacht wat een groot zelfreinigend vermogen heeft.
U kunt het volgende doen als u dit vervelend vind

Bent u gevoelig voor de geur kunt u de vacht lichtjes in sprayen met textiel verfrisser en even oprollen (niet te nat)
Als u niks doet zal de geur na een paar weken vanzelf minder worden en weggaan.Mocht er een vlek in komen die u met deppen of drogen niet uit de vacht kan krijgen mag u een beetje groene zeep gebruiken.

ONDERHOUD KOEIENHUIDEN:

Een koeienhuid is heel makkelijk in onderhoud.

Stofzuigen
een koeienhuid kan op de laagste zuigkracht, met de haren mee, gestofzuigd worden... of klop de huid dan af en toe buiten uit.

Vuil en vlekken verwijderen
gebruik bij het verwijderen van vuil op uw koeienhuid of kalfsvel altijd een schone doek of stuk keukenrol en druk niet te hard. Het liefst deppen,niet smeren.

Is er vocht op de huid gemorst? Dep dit dan direct droog met een droge doek.

Opgedroogd vuil kan met een licht vochtig doekje van het koeienvel verwijderd worden.

Hardnekkiger vlekken verwijderd u eventueel met een natuurlijk schoonmaakmiddel (groene zeep, ossengal)

Droog koeienhuiden nooit in de buurt van de verwarming of een andere warmtebron


Voorkom uitdroging
bevochtig uw koeienhuid zo nu en dan met gewoon leidingwater en een plantenspuit aan de vachtkant, niet de huidkant.

Een lichte nevel is daarbij voldoende: maak de huid hoe dan ook nooit drijfnat.

hang indien mogelijk de huid zo nu en dan buiten in de mist of af en toe in een vochtige badkamer.

Heeft u vloerverwarming? Bevochtig de huid dan wat vaker maar maak de huid niet drijfnat!

Afdrukken in de huid
Wanneer er een poosje een meubelstuk op de koeienhuid heeft gestaan, dan is de kans groot dat er een afdruk zichtbaar is. Deze verwijderd u als volgt:
Doe enkele ijsblokjes in een plastic zakje en leg dit op de afdruk. Is het ijs gesmolten, verwijder het zakje dan. Borstel de afdruk vervolgens bij met een zachte borstel of leg een vochtige doek op de afdruk en strijk de afdruk enkele keren met de strijkbout op middelmatige temperatuur. Dit zelfde is toe te passen met vouwen of omhoog staande randen.

Vouwen en kreukels uit de koeienhuid halen.
Leg een zwaar object op de kreukels / vouwen Door het gebruik van de koeienhuid kunnen er na verloop van tijd kreukels ontstaan. 

De meest gebruikte manier om kreukels eruit te halen is het vochtig maken van de kreukels. 

Leg de koeienhuid op een vlakke ondergrond. Vervolgens plaats je een stapel zware boeken of gewichten op de plek waar de kreukels zich bevinden. 

Vouw tegen de vouw in 
Mocht er een vouw in de koeienhuid zitten dan kan je deze verminderen door tegen de vouw in te vouwen. 

Aan de achterkant van de koeienhuid kan je zien hoe de vouw gevormd is. 

Is de vouw wat donkerder en wijst deze naar boven dan kan je de vouw de andere kant opvouwen. 

Vervolgens leg je er een zwaar object op, bijvoorbeeld een stapel dikke boeken of enkele gewichtjes. 

Deze kunnen dan enkele uren of een nacht blijven liggen op de vouw. Indien nodig kan dit meerdere malen herhaald worden. 


Maak de kreukels / vouwen vochtig en plaats er een zwaar plat object op Het proces kan versneld worden door de kreukels aan de achterkant vochtig te maken. Leg de koeienhuid met de haarkant op een vlakke ondergrond vervolgens maak je met de plantenspuit de achterkant (leerkant) vochtig. Ongeveer 4 á 5 keer sprayen. Maak het leer niet drijfnat dit is namelijk nadelig voor het leer. Nu het leer vochtig is plaats je enkele zware objecten (bijvoorbeeld een stapel dikke boeken of enkele gewichtjes) op het vochtige deel van de koeienhuid. Laat de zware objecten enkele uren, of gedurende de nacht op de vochtige kreukels staan. De kreukels zullen er zo uittrekken waardoor je weer een mooie platte koeienhuid hebt. 

 Strijk de kreukels / vouwen uit de koeienhuid Maak een handdoek vochtig, maar niet drijfnat waarbij het water eraf druppelt. Plaats de vochtige handdoek op de achterkant van de koeienhuid waar de kreukels / vouwen zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat de koeienhuid niet té nat wordt, het is namelijk niet goed voor het leer om het drijfnat te maken.

Zet je strijkijzer op lage warmtestand en strijk vervolgens voorzichtig over de vochtige handdoek. Het kan soms voorkomen dat op de haarkant de haren nog een beetje omhoog staan. Om dit tegen te gaan leg je een vochtige handdoek over de plek waar de haren omhoog staan (haarkant)
Pak je strijkijzer erbij en strijk vervolgens met beleid over de handdoek met de haren mee.


Let op!
Een koeienhuid heeft haren. Haren zijn feitelijk holle buisjes welke kunnen breken onder grote druk. 

Op breuk van de haren geven we geen garantie. 
Daarnaast heeft u het langste plezier als u bij lopen over de huid schoenen uitdoet en af en toe de huid draait om 'looppaden' te voorkomen.


Voor verdere vragen kunt u ons altijd bellen of mailen.

                                               
                                                   .schapen-in-sneeuw